söndag 14 juni 2009

Olycka eller inte? Brann gjorde det i alla fall.

Tynäs nu.

Tynäs då

-Till Tynäs bör endast starka individer resa som åskådare. Ty det stället är det värsta av alla, dit far den ena skeppslasten efter den andra av stackars avsigkomna existenser, utan undantag andligen och ofta nog även kroppsligen fördärvade stackars strupdykare. Stanken av de giftiga vätskorna och av tobaksröken är så vämjelig, och samtalen som föres mellan vätskekonsumenterna så äckligt intetsägande, att den som inte är tränad i allsköns strapatser står inte ut med att åse skådespelet i mer än ett par minuter... Ur ”Orkan”, IOGT:s ungdomstidskrift från 1906.

Tynäs med bryggan, restaurangen och Tynäsbåten är välkänt för de "lite" äldre Karlstadsborna. Alltihop är numera borta men många minns torsdagsdanserna och restaurangens goda mat.

IOGT´s text kan få oss att tro att det var fruktansvärda saker som utspelades ombord på båten liksom på restaurangen. Med dagens mått mätt, kan jag garantera att det var rena söndagsskolan. Jag är tacksam för att ha fått vara med där och hade gärna unnat flera att ha fått uppleva Tynäs.
Jag är, tyvärr kanske, inte tillräckligt gammal för att ha fått vara med om båtresorna. På min tid var det att åka buss eller att lifta som gällde. Det vågade man på den tiden.
Läs mer om Tynäs

Inga kommentarer: